25 Mayıs 2017 Perşembe

Merhaba Güneş Işınları - Güneş Koruyucular



Mayıs ayındayız. Güneşin tüm gücünü göstereceği günler yakın. Bu sebeple de güneşin zararlı etkileriyle ilgili birkaç şey paylaşmak istedim.


Güneş derimize ne yapar?



      Güneşten yayılan ultraviyole (UV) ışınlarının deri üzerinde birçok etkisi mevcuttur.
  • Kırışıklıklar
  • Lekelenmeler
  • Cilt kuruluğu
  • Diğer cilt bozuklukları
  • ve en önemlisi KANSER


Peki kim bu UV ışınları?



UVC: UVC ışınları en öldürücü ışın çeşidi olmasına rağmen ozon tabakasını geçip dünyaya ulaşamamaktadır.


UVB: Güneş yanığının en güçlü uyarıcısıdır. Deride güçlü kanser yapma etkisi ve erken yaşlanma etkisi vardır. Özellikle yaz aylarında ve yüksek rakımlı yerlerde fazladır. Pencere camından geçemez. Güneş koruyucuların ilk hedefi bu ışındır.


UVA: Pencere camından geçer ve deri altına kadar ulaşır. Deride meydana gelen lekelenme, yaşlanma, allerji gibi durumların sorumlusu UVA'dır. Ayrıca UVB'den daha az da olsa kanser yapma etkisi vardır.




Güneşten nasıl korunmalı?



  • Bariyer yöntemler      


Güneş koruyucu kullanmak güneşlenme süresinin arttırılmasını sağlayan bir seçenek olmamalıdır çünkü güneş koruması olsa dahi güneşe maruziyet süresi arttığında filtre edilemeyen ışınlara da maruziyet arttığı için deri hatalıkları risklerinin armasın sebep olmaktadır.

     

       En etkili yöntem güneşe çıkmaktan kaçınmaktır özellikle güneş ışıklarının en dik olduğu saatler olan 10:00-14:00 arasında.           
      Dışarıda olunan sürelerde de mümkün olduğunca gölge yerlerde bulunmak, şapka ve güneş gözlüğü kullanmak, giyilen kıyafetlerde UV ışınları az geçiren kalın kumaşlı sık dokumalı ya da polyester malzemeden yapılmış giysiler seçmek koruyucu tedbirlerdendir.






    • Güneş koruyucu ürünler




          Bariyer yöntemlerin yanında da güneş koruyucu kullanılması gerekir. SPF (sun protection factor) santimetrekareye 2mg güneş koruyucusu sürdükten sonra, o bölgede kızarıklık oluşturabilecek UV radyasyon dozunun, ürün sürülmemiş alanda kızarıklık oluşturabilecek UV dozuna bölünmesi ile elde edilen değerdir. ‘’Geniş spektrumlu’’ ibaresi ürünün hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağladığı anlamına gelir.







          Güneşten koruyucu ürün seçerken UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünler seçilmelidir. SPF değerlerine göre SPF2-SPF15 altı düşük koruma, SPF15 –SPF 30 altı orta koruma, SPF 30- SPF 50 arasında yüksek koruma ve SPF 50 üzeri ise en yüksek koruma sağlar.

          
          Ortalama güneş alan yerlerde kış aylarında SPF 15 içeren ürünler yeterli olurken yaz aylarında SPF 30 ve üstü ürünler tercih edilmelidir.





    Güneş koruyucular nasıl kullanılmalı?



          Güneş koruyucu ürünler yaz-kış her zaman güneşe çıkmadan 30 dakika önce deriye uygulanmalı ve 2- 3 saatte bir mutlaka tazelenmelidir. Ürün uygularken de uygulanan ürünün miktarının az olmamasına dikkat edilmelidir. Ürünün az kullanılması koruyuculuğu ciddi ölçüde azaltmaktadır.

          Yaklaşan güneşli yaz günlerinde deri sağlığımıza önem vermeyi unutmamalı ve derimizi de dışarıdan gelen zararlı etkilere karşı korumayı ihmal etmemeliyiz.


        Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder